Rondom de eindejaarsbijeenkomst - 8 juni 2012


YksyExpo

Op slechts 50 meter afstand van de plaats waar we de eindeseizoensbijeenkomst hebben, aan de overkant van de straat, bevindt zich YksiExpo (Torenallee 22-04), gevestigd in een voormalig Philips complex (de apparatenfabriek, gebouw SK), met een steeds wisselende tentoonstelling van design producten. Entree is gratis, de producten zijn ook te koop.

Zie ook de website van YksyExpo.

Doordat de expositie ‘Bauhaus twenty-21: An Ongoing Legacy’ op 8 juni wordt geopend, sluit Yksi Expo dan niet om 17.30, zoals gebruikelijk, maar is de hele middag en avond open.

Op 8 juni zijn er onder meer de volgende exposities:

Studio Ooms bij Yksi Expo

Van een dubbele ‘Schizo vaas’ tot een ‘Roadkill tapijt’, Studio Oooms ontwerpt producten met een knipoog. Klein of groot, in eigen beheer of in opdracht, altijd vanuit die eigentijdse manier om de wereld te aanschouwen. Van 17 april t/m 10 juni is het werk van Oooms te zien op het Podium bij Yksi Expo.

Studio Oooms wordt geleid door Guido Ooms en Karin van Lieshout. De presentatie bij Yksi Expo, op het Podium, toont een overzicht van hun beste werk uit de afgelopen tien jaar. Stuk voor stuk objecten en producten die kenmerkend zijn voor de denk- en werkwijze van beide ontwerpers. Met overtuiging en enthousiasme, en met een geheel eigen stijl, geven zij vorm aan de wereld om hen heen. Kwaliteit en originaliteit staan daarbij hoog in het vaandel. Daarnaast maakt Oooms op slimme wijze gebruik van de nieuwste technieken. Hun producten worden bovendien in Nederland gemaakt, van duurzame materialen.

Made in Strijp

Dries van Wagenberg

In de reeks ‘Made in Strijp’ presenteert Dries van Wagenberg van 8 mei t/m 1 juli zijn ontwerpen bij Yksi Expo. Van Wagenberg gelooft in producten op maat en laat onder andere een tafel zien die ‘groeit’ tijdens de presentatie.
Dries van Wagenberg heeft zijn werkplek in het Klokgebouw op Strijp-S en creëert daar een diversiteit aan producten, van meubelontwerp tot grafisch ontwerp. Hij streeft ernaar producten te ontwerpen die een relatie met de gebruiker aangaan, doordat een product op maat is gemaakt, aangepast kan worden, gedeeld kan worden met anderen, of uniek is binnen een reeks. Werken van Van Wagenberg kunnen dan ook worden gezien als co-design; ontworpen door de ontwerper, maar tot stand gekomen met inbreng van de gebruiker.

Tijdens de presentatie ‘Made in Strijp’ toont Van Wagenberg een tafel die groeit van een simpel uitgangspunt tot een complex eindproduct. Geïnspireerd door de technologie van rapid prototyping voegt hij langzaam lagen toe die het karakter en gebruik van het uiteindelijke product bepalen. De bezoeker zal deze groei kunnen volgen, tot aan het eind van de periode wanneer het definitieve meubel wordt gepresenteerd. Van Wagenberg daagt de bezoeker van Yksi Expo tevens uit tot een eigen visie.

‘Made in Strijp' is een initiatief van Yksi Expo. Telkens krijgen een of meerdere ontwerpers die werkzaam zijn op Strijp-S, maar voor bezoekers van dit terrein onzichtbaar blijven, de gelegenheid zich te presenteren bij Yksi Expo, om daarna het stokje weer door te geven.

De erfenis van Bauhaus is nog springlevend

Tentoonstelling Gordon Watkinson bij Yksi

Beroemd en invloedrijk was Bauhaus, de Duitse opleiding voor architecten, kunstenaars en ambachtslieden (1919-1932). Tot op de dag van vandaag is die invloed zichtbaar, maakt de expositie ‘Bauhaus twenty-21: An Ongoing Legacy’ duidelijk. Deze tentoonstelling, samengesteld door de fotograaf Gordon Watkinson uit New York, is van 8 juni tot en met 22 september te zien bij Yksi Expo te Eindhoven.

Met de samenvoeging van twee hogescholen werd de Duitse architect Walter Gropius in 1919 directeur van de opleiding Bauhaus in Weimar. Hij streefde naar een synthese van kunst, vormgeving, ambacht en industrie, gedreven door het idealisme van de maakbare samenleving. Een mooiere en betere woon-, werk- en leefomgeving zou zorgen voor een beter leven en zelfs een betere wereld. Architectuur en vormgeving konden daar een belangrijke rol in spelen. Ook het pedagogische concept van de opleiding was vernieuwend, met veel ruimte voor zelfwerkzaamheid. Tal van grootheden waren verbonden met Bauhaus, zoals de schilders Paul Klee, Oskar Schlemmer en Kandinsky, de veelzijdige ontwerper Herbert Bayer, en de architecten Marcel Breuer en Mies van der Rohe. Die laatste was enkele jaren directeur.

In 2009 bestond het erfgoed van het Bauhaus 90 jaar. De bekende New Yorkse fotograaf Gordon Watkinson stelde een beeld-tentoonstelling samen om te laten zien dat de invloed van Bauhaus zich nog steeds doet gelden. Naast twaalf van de meest karakteristieke gebouwen uit de Bauhaus-school van voor 1933 plaatst hij evenzoveel eigentijdse gebouwen van zowel jonge, opkomende als gevestigde, vooraanstaande architecten. Een selectie van Bauhaus-meubels completeert de expositie. Op deze wijze ontstaat er een bijzondere kijk vanuit het verleden op het heden en is duidelijk te zien welke sporen Bauhaus nalaat in de huidige architectuur en vormgeving. Aspecten die hierbij naar voren komen zijn onder andere: prefab huizen, technieken voor betaalbaar wonen en duurzaam (groen) wonen.

De expositie ‘Bauhaus twenty-21: An Ongoing Legacy’ was op diverse plaatsen in de wereld te zien. Nu van 8 juni t/m 22 september bij Yksi Expo in Eindhoven.

Gordon Watkinson geeft hier op 8 juni een lezing (vanaf 20.00 uur).


Piet Hein Eek

Verder is er op ongeveer 1km afstand op Strijp R, Halvemaanstraat 30, in een ander voormalig Philips gebouw een kolossale vestiging van Piet Hein Eek, de bekende Nederlandse meubelontwerper.

Naast een werkplaats, winkel en restaurant is hier ook een expositieruimte, waar op 8 juni een expositie is van werk van Marc Ruygrok en Harry van Dierendonck.

Kijk voor meer infomatie op de website van Piet Hein Eek.